Iced tea  یا چای سرد چیست؟  

 چای سرد یا همان اصطلاح انگلیسی Iced tea نوشیدنی سردی است که در بسیاری از کشورهای شرق آسیا متداول است و در بیشتر کشورها به صورت بسته بندی عرضه می شود. چای سرد  از آن دسته نوشیدنی‌های است که مناسب آب و هوای گرم می‌باشد.
چای به خاطر داشتن آنتی اکسیدان های فراوان به عنوان مقابله کننده با عامل مخرب سلول های بدن ، یعنی رادیکال های آزاد  محسوب می‌شود. در سال‌های اخیر  در کنار مصرف چای گرم محصول تازه‌ای  به نام «یخ چای» وارد بازار صنایع غذایی شده است که بسیاری از افراد  با خواص آن آشنایی چندانی ندارند.

آیا چای یخ نیز همان خواص چای سیاه گرم را داراست؟

با توجه به اینکه عده‌ای ادعا می‌کنند که در یک بطری چای یخ حاضری ، به مراتب آنتی اکسیدان‌های کمتری نسبت به یک لیوان چای دم کرده و تازه خانگی وجود دارد .
زمانی که متوجه شویم 50 درصد از یخ‌چای ها را چای تازه و 50 درصد آنها  را آب تشکیل می‌دهد می‌توانیم ثابت کنیم که میزان آنتی اکسیدان های یخ‌چای با چای داغ و تازه، برابری می کند با وجود اینکه حجم زیادی از یخ چای های حاضری را آب تشکیل می دهد.
در هر صورت یخ چای محصول صنعتی تازه ‌ای است گرچه از نظر دارا بودن کافئین و آنتی اکسیدان با چای تازه قابل رقابت نیست. اما مصرف آن در فصول گرم سال از نوشیدنی‌های دیگری که حاوی شکر و نگهدارنده‌ هستند بهتر و مفیدتر است. و می‌تواند جایگزین خوبی برای نوشیدنی‌های مضر باشد.



جایگاه یخ‌ چای در ایران چگونه است؟

چای یخ  یا یخ‌ چای  گرچه چندان در همه نقاط  ایران شناخته شده نیست و هنوز هم چای گرم حتی در روزهای گرم مصرف دارد که بیشتر مواقع با قند و شکر یا افزودنی های مضردیگر میل می‌شود به همین دلیل شناساندن آن به مردم می‌تواند فواید اقتصادی، درمانی و  مراقبتی داشته باشد.
چای سبز یا چای سیاه باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شود و دلیل آن هم آنتی اکسیدان هایی ضد التهابی  موجود در چای است .

چای یخ و تلخ چه خواصی دارند؟

پایین بودن  کالری ، چربی  ، شکر و کربوهیدرات در چای سرد باعث شده که  این محصول یک نوشیدنی عالی به شمار بیاید که باعث سرعت بخشیدن به سوخت و ساز بدن و در نتیجه کاهش وزن می‌شود.
همچنین به خاطر داشتن منیزیم، فلوراید و میزان متنوعی از فلاوونوئیدها و کاتچین موجود در آن یک آنتی اکسیدان بی نظیر محسوب می‌شود که می‌توان خواص زیادی برای بدن داشته باشد البته مشروط به اینکه آن را تلخ مصرف کنیم.
این نوشیدنی تلخ و سرد به دلیل داشتن آنتی اکسیدان‌های ضد التهابی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود ، سطح انرژ ی را افزایش می‌دهد ، از بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کند ، قند خونرا تنظیم می‌کند ( به همین دلیل برای بیماران دیابتی توصیه می‌شود زیرا نه تنها مضر نیست بلکه کنترل کننده نیز است )
همچنین بیماری‌های مزمن را که در افراد به صورت انواع التهابات یا سرطان و آرتریت روماتوئید دیده می‌شود درمان می‌کند چای سرد به خاطر دارا بودن کافئین ، سطح انرژی بدن را افزایش ، عملکردهای شناختی بدن را  بهتر و هوشیاری مغز را  بیشتر می‌کند .



چند توصیه عوارض جانبی چای یخ

هر ماده خوراکی یا نوشیدنی  یا آشامیدنی دیگری علاوه بر خاصیت ، عوارضی نیز دارد  که چای یخ نیز مستثنا نیست.
هر چند عوارض این نوشیدنی بسیار کمتر از خواص آن است و سمی و خطرناک نیست ؛ اما برای  افرادی که ناراحتی دستگاه گوارش مثل یبوست شدید، معده درد، اضطراب، تحریک پذیری و بی خوابی دارند توصیه نمی‌شود و  بهتر است از این نوع چای استفاده نکنند.
برای خرید انواع چای ( شهرزاد ، احمد ، طبیعت ، دبش، دوغزال ، گلستان ، توئینگر )  و حتی چای یخ می‌توانید به فروشگا‌ه‌ فراینده در شهر کرج سری بزنید .