تاریخچه روز جهانی اهداء خون

در 14 ژوئن 1930 کارل لنداشتاینر کاشف گروه‌های خونی ، برنده جایزه نوبل شد که به همین مناسبت از سال 2004 سازمان بهداشت جهانی ، جامعه بین‌ المللی انتقال خون ، انجمن بین‌ المللی صلیب سرخ و هلال احمر و اتحادیه بین‌المللی سازمان‌های اهداکنندگان خون به اتفاق ۱۴ ژوئن را روز جهانی اهداکننده خون نامگذاری کردند با این هدف که در این روز از اهداکنندگان قدردانی صورت بگیرد.
این روز با شعار «خون سالم برای همه» به  قصد ترویج فرهنگ انسان‌دوستانه پا گرفت.

اهدا خون چیست؟

اهداء عملی داوطلبانه است که شخص سالم با مراجعه به یکی از مراکز انتقال خون  مقدار مشخصی از خون خود را هدیه می‌کند. این خون پس از تأیید سلامت با آزمایش‌های غربالگری یا به عنوان فراورده‌های خونی مورد استفاده قرار می‌گیرد، یا از طریق بانک خون به مراکز درمانی منتقل می‌شود تا به افراد  نیازمند تزریق ‌شود.

شرایط اهداء خون چگونه است؟

افراد 18 تا 60 ساله  با حداقل وزن 50 کیلوگرم می‌توانند با فواصل هر 8 هفته یکبار به این عمل اقدام کنند .البته قبل از اقدام، در صورت وجود برخی علائم مانند آلرژی و یا سابقه بیماری‌‌هایی مانند قلبی عروقی ، ریوی و کلیوی ،  صرع ، زردی یا مصرف داروهای خاص ، خالکوبی ، حجامت ، اعتیاد به مواد مخدر و ... باید پزشک را در جریان قرار دهند. 

عوارض و مزایای اهداء خون

بعد از اهداء خون عوارض کوتاه مدتی همچون : سرگیجه ، احساس ضعف و تهوع رخ می‌دهد که معمولاً زیاد طول نمی‌کشد و در همان ساعات اولیه برطرف خواهد شد .
این امر به پایین آمدن سطح خون کمک می‌کند و می‌تواند برای  سلامتی افرادی که در بدن آنها آهن بیش از حد وجود دارد موثر باشد  و همچنین باعث سوخت وساز  و کاهش کالری شود.

زندگی را به دیگران و لذت را به خود هدیه کنیم .

متقاضیان و مصرف کنندگان خون، کسانی هستند که به بیماری هایی چون: تالاسمی ، هموفیلی ، دیالیز ، انواع سرطان و ...  مبتلا هستند و برای زنده ماندن به خون نیاز دارند بنابراین وقتی خون اهدایی ما بتواند حامل بارقه‌های امید برای بیماران باشد ما نیز احساس خوبی خواهیم داشت و لذت مفید بودن را تجربه خواهیم کرد.
ترویج فرهنگ اهداء خون بسیج همگانی را می‌طلبد پس به یاری هم عطر دوستی را  در جامعه انسانی منتشر کنیم. 

حواسمان باشد کرونا، فرصت اهدا کردن را از ما نگیرد.

با توجه به اینکه کرونا یک بیماری تنفسی است و ارتباطی به انتقال ویروس از طریق خون ندارد پس در زمان شیوع ویروس نیز مراکز انتقال خون را فراموش نکنیم و ضمن  رعایت شیوه‌ نامه‌های بهداشتی ، به این عمل انسانی همچنان پایبند باشیم.